mandag den 7. oktober 2013

Længe ventet dansk krimi

Anmeldelse af "Kvinden i buret"(2013). Instrueret af Mikkel Nørgaard og med Nicolaj Lie Kaas i hovedrollen som Carl Mørck. Til de få som ikke har fanget det så er dette filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens krimi af samme navn.


Politimanden Carl Mørck er efter en skudepisode, som kostede hans ene makker livet og den anden sin førlighed, blevet degraderet til at arbejde i afdeling Q, som er en nyoprettet afdeling for gamle sager. Han får makkeren Assad og sammen går de i gang med en fem år gammel sag, som handler om Merete Lynggaard, en ung politikers forsvinden. Sagen blev i sin tid lukket med en formodning om selvmord, men det lader Carl Mørck sig ikke spise af med og således begynder en intens jagt på sandheden.

"Kvinden i buret" er dansk krimi når det er bedst. I forførende noir-stil a la "forbrydelsen" skildres antihelten Carl Mørck, den mystiske men yderst humoristiske Assad og Meretes modbydelige og angstprovokerende skæbne. Det er ellers en virkelig svær opgave at lave en bestseller af den kaliber som Jussi Adler-Olsen har disket op med om til en film, men det lykkes virkelig. Karaktererne er stærke, takket være Jussi Adler-Olsen, men at overføre det til film behøver ikke gå godt, men det gør det. Nikolaj Lie Kaas gør det fantastisk og det gør Fares Fares også som Assad og deres sammenspil fungerer glimrende. Også Sonja Richter gør det sublimt som Merete. Det er simpelthen imponerende! 


Da jeg læste bogen tænkte jeg ikke at makkerparret Carl og Assad skulle se sådan her ud, men jeg klager ikke! Filmen er langt pænere besat end i mine egne forestillinger. Ellers synes jeg det meste ligner mine forestillinger i filmen og det er sjældent det sker ved filmatiseringer. Generelt synes jeg virkelig stemningen af bogen er blevet fanget i filmen. 

Jeg har utrolig få indvendinger til denne film og så store er de ikke. Måske er der skruet lidt for højt op for følelsesmusikken når scenerne bliver rørende og måske er historien om skurken lidt for klichéramt og overdreven. Men altså... Det er småt og jeg er stadig glad! Men, hvad sker der for plakaterne for filmen? Det er jo fjollet. Skal de være dækket af støv fordi de arbejder med gamle sager? Ej, stop det! Det er jo dumt!


Jeg er som sagt glad! "Kvinden i buret" er en fantastisk dansk krimi som jeg varmt vil anbefale. Jeg giver den 5 ud af 6 stjerner *****(=stjerner)

Xoxo The filmexpert-wannabeIngen kommentarer:

Send en kommentar